Na magora do Zichovce

Středa, 30.červenec 2014 22:00

 V zichoveckém minipivovaru na Kladensku vaří pivo jeden z nejmladších sládků v Čechách. Když pivovar před dvěma lety vznikal, sládek Rudolf Rajniš do něj nastoupil na prahu plnoletosti.

Tamější produkce piva se po dvou letech provozu pohybuje na hranici kapacity výroby, letos pravděpodobně přesáhne 800 hektolitrů piva, což je téměř o 50 procent více proti minulému roku. Příští rok by se v Lounech měl otevřít partnerský podnik, jehož kapacita bude oproti Zichovci až desetinásobná.

Myšlenka na zřízení pivovaru napadla majitele Pivovaru Zichovec Ivana Husáka v obecní restauraci, která byla v kraji unikátní tím, že byla samoobslužná. Každý obyvatel vesnice měl od ní klíče a místo placení se dělaly čárky na tabuli, dluhy se srovnávaly jednou týdně.

Když se pak Husák, který je v obci starostou, rozhodoval, čemu se bude věnovat po skončení svého působení v čele společnosti Linet, rozhodl se pro pivovar.

"Průmyslově vyráběná piva nám nechutnala, a tak jsme si řekli, že by bylo dobré mít své vlastní pivo," říká zichovecký rodák.

Do stavby, jejíž součástí je pivovar, restaurace, multifunkční sál s horolezeckou stěnou a ubytování, investoval Husák ze svého zhruba 50 milionů korun. Roční obrat pivovaru, včetně doprovodných služeb, se pohybuje kolem dvou a půl milionu korun, výstav bude letos přibližně 800 hektolitrů, projektovaná kapacita je 1000 hektolitrů.

Sládka Rudolfa Rajniše zaměstnal ještě před spuštěním výroby. "Během roku absolvoval pět stáží u spřátelených pivovarů," popisuje Husák.

 

Med do piva dodá místní včelař

Nyní se v Zichovci vaří čtyři druhy piva - desítka, dvanáctka, černé pivo a polotmavá patnáctka zvaná Magor. Ta je nejdražší, půllitr vyjde na 33 korun, kdežto nejlevnější Sokolík na 22 korun.

Základem úspěchu je podle sládka kromě receptury tuzemský chmel a měkká voda z Krušných hor. "Největší zájem, který stále stoupá, je o klasickou desítku. Ale hodně se ujalo i speciální medové pivo, do nějž nám med dodává místní chovatel včel," říká Rajniš.

Právě pro vaření speciálů bude v Zichovci větší prostor po spuštění lounského pivovaru, kde budou vyrábět převážně desetistupňové a dvanáctistupňové pivo. Jeho kapacita bude 10 000 hektolitrů ročně.

"Vícestupňová piva potřebují ležet minimálně dvojnásobnou dobu oproti desítce, které stačí i 14 dní. Proto teď na Zichovci sotva stíháme vyrábět, ale nechceme ubrat ani na kvalitě, ani na nabídce druhů," vysvětluje Husák.

V Zichovci se měsíčně vytočí 35 hektolitrů piva včetně PET lahví, které si hosté odnášejí s sebou. Dalších 35 hektolitrů se během měsíce prodá ostatním drobným zákazníkům a dvěma restauracím.

Plánovaný pivovar v Lounech by mohl časem zásobovat až 50 restauračních zařízení v okruhu 50 kilometrů.

 

Původní článek k nahlédnutí zde