V Lounech se chystá stavba pivovaru

Středa, 30.červenec 2014 22:00

V Lounech v současné době působí minipivovary Lounský žejdlík a Pivo ZLoun.

Oba svá piva nabízejí ve vlastní restauraci. U třetího minipivovaru to ale bude jinak. „Restauraci v Lounech neplánujeme. Budeme pivo jen vařit a nabídneme ho restauracím v Lounech a okolí. Stáčet ho budeme do sudů, pokud bude zájem, budeme moci nabídnout i pivo do tanku," vysvětlil Ivan Husák.

U pivovaru bude vyhlídka pro veřejnost

Nedávno pro účely minipivovaru koupil jednu z budov v bývalém areálu kasáren v ulici 5. května na okraji Zahradního města. Dříve areál sloužil jako střelnice, na její kontrolní věži se počítá s vybudováním vyhlídky pro veřejnost.

„Na podzim začneme se stavebními úpravami, vařit pivo chceme začít příští rok na jaře," vysvětlil Ivan Husák. „Budeme vařit hlavně desítku a dvanáctku, eventuálně ještě jedenáctku," dodal.

Projektovaná kapacita nového pivovaru v Lounech má být až 10 tisíc hektolitrů, ve městě tedy bude největší. Náklady na vybudování pivovaru by se měly pohybovat kolem 25 milionů korun.

Produkce speciálních piv zůstane v Zichovci. Tamní pivovar vznikl před dvěma roky, jeho letošní produkce bude kolem 800 hektolitrů.

 

V Zichovci se budou vařit speciály

Po spuštění partnerského pivovaru v Lounech bude v Zichovci větší prostor právě pro vaření speciálů. „Vícestupňová piva potřebují ležet minimálně dvojnásobnou dobu oproti desítce, které stačí i 14 dní. Proto teď na Zichovci sotva stíháme vyrábět, ale nechceme ubrat ani na kvalitě ani na nabídce druhů," vysvětluje Husák.

Myšlenka na zřízení pivovaru v Zichovci napadla majitele v obecní restauraci, která byla v kraji unikátní tím, že byla samoobslužná. Každý občan měl od ní klíče a místo placení se dělaly čárky na tabuli, dluhy se srovnávaly jednou týdně. Když se pak Husák, který je v obci starostou, rozhodoval, čemu se bude věnovat po skončení svého působení v jiném oboru, rozhodl se pro pivovar. „Průmyslově vyráběná piva nám nechutnala, a tak jsme si řekli, že by bylo dobré mít své vlastní pivo," říká zichovecký rodák.

Do stavby, jejíž součástí je pivovar, restaurace, multifunkční sál a ubytování, investoval Husák ze svého zhruba 50 milionů korun. Roční obrat pivovaru, včetně doprovodných služeb, se pohybuje kolem 2,5 milionu korun.

 

Tuzemský chmel a měkká voda z Krušných hor

Nyní se v Zichovci vaří čtyři druhy piva – desítka, dvanáctka, černé pivo a polotmavá patnáctka zvaná Magor. Základem úspěchu je podle sládka kromě receptury tuzemský chmel a měkká voda z Krušných hor. „Největší zájem, který stále stoupá, je o klasickou desítku. Ale hodně se ujalo i speciální medové pivo, do nějž nám med dodává místní chovatel včel," říká Rudolf Rajniš, sládek Zichoveckého pivovaru.

 

Původní článek k nahlédnutí zde